Zatímco kdysi se do cukrárny chodilo na punčák, větrník, indiánky a kremrole, dnešní generace upřednostňuje originálnější pochoutky. Hitem jsou nadýchané palačinky z Japonska, veganské plněné knedlíky i croblihy s polevou. Kde můžete vyzkoušet trendy dezerty?
Vystopovali jsme nejlepší podniky v Praze, které se pyšní netradičními recepty. Ať už se v nich rozhodnete chvíli posedět, nebo si jejich speciality vezmete na cestu do ruky, rozhodně byste je neměli minout. Čeká vás exploze chutí i jedinečný zážitek.
Ve světě se mu říká cronut, Česko jej zná pod pojmem crobliha. Hybrid francouzského croissantu a amerického donutu uspokojí všechny milovníky sladkého. A pokud ho ochutnáte v Oh Deer Bakery, nebudete litovat. Za jednu croblihu tu zaplatíte kolem 100 Kč, ale víc jich na posezení nesníte. Poctivé těsto, bohatá náplň a poleva vám zaplní žaludek raz dva. Pekárna má v Praze hned čtyři pobočky. Najdete je v ulicích Purkyňova, Bělehradská, Dejvická a Sokolovská.
Plněné knedlíky byly možná majstrštykem vaší babičky, ale pražské bistro na Národní třídě je rovněž zvládá na jedničku. V menu najdete jak slané, tak sladké varianty a nají se zde i příznivci rostlinného stravování. Vyzkoušejte pistáciový knedlík s malinami, kokosový s lesním ovocem nebo se pusťte do krevetového či klobásového. Pro ještě lepší gastro zážitek nezapomeňte ani na omáčku. Dobrou chuť!
Sbíhají se vám sliny na tradiční belgickou pochoutku? Nebojte, nemusíte nikam za hranice, stačí když navštívíte jednu z poboček Waf-Waf. V Praze ji najdete na Letné, v OC Palladium, na I.P. Pavlova a v Brně sídlí v obchodním centru Velký Špalíček. Vafle si tu můžete sestavit přímo na míru nebo si vybrat osvědčené kombinace z menu. Jestliže nechcete v podniku posedět, můžete si objednat také vafli do kornoutu. Je zalitá nutellou a nakrájená na kousky, takže se bude pohodlně konzumovat i po cestě.
První pobočku otevřelo známé pekařství už v roce 1985 v americkém Seattlu. Dnes už si jeho produkty můžete vychutnat i v Praze, konkrétně v Galerii Harfa a ve Westfield Chodov. Jestliže patříte mezi milovníky skořice, zastavte se na originální skořicovou rolku. Hlavní ingredience pochází z Indonésie a spolu s křehkým těstem zaručuje neodolatelnou kombinaci.
Ať už se chystáte na snídani nebo si chcete dopřát dezert po obědě, japonské palačinky vás dostanou do gastronomického nebe. Nadýchanější a lahodnější už být nemohou. V ulici Slavíkova se můžete přesvědčit na vlastní smysly. Podnik Funwari vás ale nezaujme pouze sladkou nabídkou, stylový interiér ve stylu japonského anime vás okouzlí stejně jako bohaté menu.
Úvodní foto: Shutterstock